< Kaikki uutiset

Lähellä mutta kaukana – ideakilpailu etsi ratkaisuja Kouvolan Sakaristonmäkeen

26.4.2019Ville Nikunen

Kouvolan ydinkeskustan luoteisnurkkaan tukeutuva Sakaristonmäki on ollut pitkään kaupungin kehityslistalla. Kulttuurihistoriallisesti arvokas kaupunginosa kasarmeineen ja ortodoksikirkkoineen koetaan etäiseksi, vaikka se on aivan keskustan kainalossa. SAFAn kanssa yhteistyössä järjestetyllä suppealla ideakilpailulla kaupunki haki pohjaa alueen kehitykselle täydennysrakentamisen keinoin. Myös liikenne- ja viheryhteyksiin tuli kiinnittää erityistä huomiota.

Kilpailutöitä kertyi 22, joista voittajaksi valittiin yksimielisesti helsinkiläisen maisema-arkkitehdin Lasse Olasteen laatima ehdotus Marjonportti. Olasteen innovatiivinen, mutta samalla realistinen kokonaisuus vakuutti tuomariston luontevalla suhtautumisellaan kaupunkirakenteeseen, luonnonympäristöön ja kulttuuriarvoihin. Myös liikennejärjestelyiden ja lisärakentamisen maltillisuus saivat kiitosta.

Marjonportin toteutuessa alue uudistuisi merkittävästi: Kymenlaaksontien pohjoisjatkeen ja Kasarminkadun risteykseen hahmottuu kortteli, joka toimisi eräänlaisena kaupungin sisääntuloporttina. Kymenlaaksontien jatketta reunustaisivat puuistutukset ja maisemateos. Tulevaisuudestaan epätietoinen vaaleanpunainen maamerkki Hotelli Vaakuna saisi väistyä uudenlaisen hybridihotellin tieltä, ja hiljenevä Marjoniemen terveyskeskus korvautuisi asumisella ja kaupunkiviljelyllä.

Suunnittelua on tarkoitus jatkaa 15-henkisen asukasraadin tuella. Ryhmä pääsee osallistumaan muun muassa asemakaavoitukseen ja katusuunnitteluun.

Lue lisää Kouvolan Sanomien artikkelista ja SAFAn uutisesta

Voittajaehdotus Marjonportti, Lasse Olaste

Sivustomme käyttää evästeitä