< Kaikki uutiset

Asuntoreformi Helsinki -kilpailu ratkennut – nuoret suunnittelijat eturintamassa

26.4.2019Ville Nikunen

Avoin arkkitehtuuri- ja ideakilpailu Asuntoreformi Helsinki on ratkennut. Useampaankin kertaan eri kaupungeissa järjestetyn kilpailukonseptin tavoitteena on uudistaa asuntosuunnittelua sekä monipuolistaa asuntotuotantoa. Kilvan järjesti Helsingin kaupunki yhteistyössä Aalto-yliopiston, ympäristöministeriön ja SAFAn kanssa. Voittajaehdotukset on tarkoitus myös toteuttaa.

Osallistujille oli tarjolla kolme vaihtoehtoista suunnittelukohdetta Jätkäsaaressa, Meri-Rastilassa ja Pohjois-Pasilassa. Oma sarjansa oli myös asumisen kehitysideoille. Yhteensä töitä jätettiin 80, ja ne jakautuivat kategorioihin perin tasaisesti. Kilpailuehdotuksissa näkyivät ennen kaikkea yhteisöllisyys, tilojen jakaminen ja ekologisuus.

Jätkäsaaressa voitokkaita olivat Tuuli Kanerva, Leo Lindroos ja Antti Soini ehdotuksellaan Domus, jonka ansioita olivat taidokas asuntosuunnittelu ja harkittu vähäeleisyys. Meri-Rastilassa voiton nappasi Muuan Oy selkeällä ja muuntautuvalla ehdotuksellaan Fröbelin palikat. Pohjois-Pasila meni Lassi Mustosen, Callisté Mastrandreasin ja Pasi Mänttärin nimiin. Raati ihastui Proosa-ehdotuksen herkkään kaupunkipuukerrostaloon.

Asumiskehityssarjan voitti ehdotus Kohtaamisten kaupunki, jonka takana ovat Helena Leino, Katja Maununaho, Kasmir Jolma, Markus Laine, Mikko Kyrönviita ja Ashley D. Penn. Tutkielma pani tarkastelemaan asuntoreformia pelkkää asuntoa laajemmin – koko lähiympäristön vinkkelistä.

Kilpailuun ja palkittuihin ehdotuksiin pääsee tutustumaan kilpailusivulla asuntoreformi2020.fi. Työt ovat kevään mittaan esillä myös eri puolilla Helsinkiä:

  • 18.4.–12.5. Brygga – kaupunkiympäristön osallisuustila, Oodi
  • 29.4.–17.5. Jätkäsaaren kirjasto
  • 20.5.–31.5. Pasilan kirjasto
  • 3.6.–14.6. Vuotalo

Lue lisää kilpailusivuilta

Meri-Rastilassa paras oli Muuan Oy ehdotuksellaan Fröbelin palikat. Kuva: Muuan Oy

Sivustomme käyttää evästeitä