ArchiCAD SE

Täysiverinen tietomallinnusohjelma omassa hintaluokassaan

ArchiCAD Start Edition on suorin tie rakennustietomallinnuksen maailmaan. Kustannustehokkaassa paketissa on kaikki, mitä tietomallinnuksessa tarvitaan; ainoastaan suurissa projekteissa tarvittavia ominaisuuksia on karsittu. Muihin saman hintaluokan ohjelmiin verrattuina SE:n ominaisuudet ovat edukseen.

ArchiCAD SE tarjoaa suunnittelijalle suorituskykyiset välineet laadukkaan, kolmiulotteisen tietomallin luontiin 2D-piirustusohjelmien hintaan. SE on pienemmälle suunnittelutoimistolle riittävän monipuolinen ja silti edullinen ohjelma. Tietomallinnusominaisuuksiltaan se on lähes identtinen täysversion kanssa. Tietomallin luonti suoraan 3D-ympäristössä on myös SE-työskentelyn perusta. Malli tuottaa ja päivittää kaikki tarvittavat pohja-, leikkaus- ja julkisivukuvat, eikä ristiriitaista tietoa synny.

Varma valinta

Helppo siirtyminen tietomallinnukseen

Tietomallinnus on rakennusalan ja ennen kaikkea koko yhteiskunnan yhteinen etu. Onkin luontevaa, että niin tilaajat kuin viranomaisetkin vaativat tietomallintamista yhä enemmän. Suomessa laaditut yleiset tietomallivaatimukset kertovat alan kehityksestä.

Tietomallinnukseen siirtyminen edellyttää kuitenkin uusien toimintatapojen omaksumista ja investointeja työkaluihin – myös suunnittelijalta. ArchiCAD SE:n myötä kynnys tietomallinnuksen maailmaan on matalampi kuin koskaan.

Tutustu yleisiin tietomallivaatimuksiin

Sijoitus omiin työmahdollisuuksiin

ArchiCAD Start Editionin hankkiminen on suunnittelijalle kuin talletus kuluttomalle pankkitilille: Kun ohjelman on kerran ostanut, saa sitä käyttää täysin ilman päivitys- tai ylläpitomaksuja. Jos jossain vaiheessa huomaa ArchiCAD SE:n ominaisuuksien loppuvan kesken, voi sen vaihtaa ArchiCADin täysversioon ja ohjelmasta jo maksettu hinta hyvitetään kaupan yhteydessä. Luonnollisesti ohjelman voi myöhemmin päivittää myös uudempaan SE-versioon. Onko fiksumpaa tapaa aloittaa tietomallintaminen?


SE 2019:n uudistukset

Parametriset poikkileikkaukset

Graafisesti määriteltävien profiilien vapaus ja parametrisen suunnittelun tehokkuus yhdistyvät ArchiCAD SE 2019 -version poikkileikkauksien muokkauksessa.

Käyttäjät voivat itse luoda älykkäämpiä poikkileikkauksia seinille, palkeille ja pilareille, määrittämällä niille parametrisia reunoja poikkileikkausten hallinnassa. Tämän avulla yhtä tai useampaa sijoitettua elementtiä voi muokata yksilötasolla, joko graafisesti tai asetusten kautta. Tämä parannus yhdistää parametrien voiman ja vapaiden poikkileikkausten piirtämisen mahdollisuudet.

Ominaisuudet sisältävät:

 • Yhtä poikkileikkausta voi muokata kaikissa siihen sijoitetuissa kopioissa, jolloin samankaltaisten poikkileikkausten määrän tarve vähenee.
 • Poikkileikkauksen muokkaaminen on mahdollista joko asetuksissa numeerisesti tai graafisesti pohjassa, leikkauksissa tai 3D-ikkunassa.
 • Poikkileikkausmuuttujia ja niiden arvoja voi selittää, taulukoida ja käyttää lauseke-tyyppisissä ominaisuuksissa.
 • Aiemmat venymäalueet, jotka on nimetty poikkeutusmuuttujiksi, voi nyt puristaa kasaan.
 • Poikkeutusmuuttujat on uudelleennimetty leveyden ja korkeuden venytyksiksi.
 • Uudet poikkileikkauksen nimellisleveys ja korkeusmäärittelyt: näitä voi käyttää, kun kokonaisleveys- tai korkeus ei ole olennainen tieto. Asetusikkunoissa voi muokata molempia nimellismittoja.
 • Aloituspohjaan on päivitetty ja lisätty uusia muuttujia hyödyntäviä poikkileikkauksia.

Porras- ja kaidetyökalujen parannukset

ArchiCAD 21 -versiossa esiteltyjä työkaluja on muokattu ja ominaisuuksia täydennetty käyttäjiltä tulleen palautteen perusteella. Päätilavarauksen esitys ja törmäystarkastely on lisätty työkalujen asetuksiin. Portaiden 2D-dokumentointi on tarkemmin muokattavissa maakohtaisten vaatimusten mukaiseksi. Kaltevat kaiteet ja kaidepaneelit tukevat tarkempaa mallinnusta.

Lausekepohjaiset ominaisuudet

ArchiCAD SE 2019 -versiossa on mukana määrätietojen käsittely lausekkeiden avulla, ominaisuus jonka käyttö vaati aiemmin GDL-osaamista. Uusia ominaisuuksia ja arvoja voidaan johtaa elementtien omien parametrien, tai ulkoa tuodun tietosisällön pohjalta.

Tämä uusi toiminto mahdollistaa laskentasääntöjen tulosten luomisen ominaisuusarvoiksi ja niiden automaattisen päivittämisen. Arvojen määrittely perustuu käyttäjän yksinkertaisten tietokenttien välille määrittämiin lausekkeisiin. Lauseke voi sisältää sen osina sisäänrakennettuja tai vapaasti määriteltäviä ArchiCAD-ominaisuuksia ja parametreja, globaaleja asetuksia ja projektin tietokenttiä. Näitä voi ohjata laskennallisilla, loogisilla ja tekstinkäsittelyoperaatioilla – kuten normaaleissa taulukkolaskentaohjelmissa.

Tämän tekniikan avulla on mahdollista suorittaa mallipohjaisia laskutoimituksia sekä numeerista, tekstuallista ja boolean ominaisuuksien (totuusarvojen eli tosi/epätosi) tiedonkäsittelyä. Tuloksia voi käyttää elementtien merkitsemiseen tai suodattamiseen, ja ne voidaan esittää graafisessa, taulukko- tai mallimuodossa. Lisäksi ominaisuusarvot, jotka muodostavat URL-osoitteen, ovat automaattisesti toimivia www-linkkejä elementtitaulukoissa eli ne muodostavat nopean pääsyn ulkoisiin tietolähteisiin.

Uuden ominaisuuden avulla rikastetaan mallin tietoja - BIMin i:tä. Minkä tahansa laskentasäännön voi lisätä elementin ominaisuustietoihin. Laskenta päivittyy automaattisesti mallin mukana - ei uudelleen vientiä ja laskemista eikä tietojen käsin kopioimista.   

Parannuksia työskentelyn tehokkuudessa

Windows 10:n korkearesoluutiotuki

ArchiCADin ikonit, viivat, tekstit ja koko käyttöliittymä on tarkempi kuin koskaan, koska sisältö näytetään nyt myös Windows 10 järjestelmässä vektorimuodossa. Koko ajan yleisemmät 4K- ja 5K-näytöt esittävät ArchiCADin entistä terävämmin.

Muokattava Seliteleima

Mitkä tahansa piirtomerkinnät (viivat, murtoviivat) ja tekstilaatikot (myös Automaattitekstit) voi tallentaa Selitteeksi. Kohteeseen linkitetty Selite esittää tiedot aina ajantasaisesti. Myös kohteen vaihtaminen onnistuu helposti lennossa.

ArchiCAD-elementtien ominaisuuksien IFC-tuonti ja -vienti

ArchiCAD 22:ssa IFC2x3- ja IFC4-kääntäjien yksityiskohtien räätälöitävyyttä on parannettu. Tämä vaikuttaa etenkin taulukoihin, määrä- ja kustannuslaskelmiin, jotka perustuvat rakennetyyppeihin, yksittäisiin rakennekerroksiin tai monimutkaisiin profiilimuotoihin.


SE 2019 verrattuna ArchiCAD 22:een

ArchiCAD SE:n työkalut vastaavat pitkälti täyden version työkaluja.

Merkittävimmät erot:

 • SE-versio ei sisällä Verhorakenne-työkalua
 • SE-versio ei tue ArchiCADin tiimityöskentely-ominaisuutta.
 • Jokainen planssi tallennetaan erikseen, sillä tulostussarja-ominaisuus, eli järjestelyikkunan neljäs välilehti, ei kuulu SE-versioon.
 • SE-versiolla tallennetut tiedostot toimivat ArchiCADin täysversiossa, mutta täysversion tiedostoja ei saa tuotua SE-versioon.
 • SE-versio ei sisällä ArchiCADin Cinerenderiä.

Katso ArchiCAD-versioiden vertailutaulukko


Lisäosat SE:ssä

Samat kolmansien osapuolten ilmaiset tai erikseen hankittavat laajennukset, jotka toimivat täysversion kanssa toimivat useimmissa tapauksissa suoraan myös SE:n kanssa. Tutustu laajennuksiin.

Myös ilmainen suomalainen Peruskirjasto 21 kannattaa ottaa käyttöön. Siinä on suomalaiseen suunnitteluun tyypillisiä objekteja, kuten MS- ja MSE-puitteiset ikkunat, sauna- ja väestönsuojavarusteet.

ArchiCAD SE pystyy laskemaan auringon kierron mukaisen varjoanalyysin, jonka avulla valon ja varjojen lankeamisen tutkiminen on havainnollista. Renderointeihin ArchiCAD SE 2019 käyttää edelleen sisäistä moottoria, jolla onnistuu myös animaatioiden tekeminen.

ArchiCAD SE 2019:ssä ei ole ArchiCADin täyden version CineRender-moottoria, luonnosrenderointia eikä vanhempaa Lightworks-moottoria. Hyviä visualisointeja voi tarvittaessa tehdä esimerkiksi Artlantiksen avulla.

Koska SE-versio käyttää samoja objektikirjastoja kuin täysversio, ovat siellä määritellyt lamppujen ja IES-valojen ominaisuudet käytössä renderoitaessa mallia täysversiossa tai ulkoisissa renderointiohjelmissa. SE:ssä IES-valojen lisäominaisuudet eivät ole käytössä.

SE 2019 käyttäjä voi tallentaa mallinsa BIMx-hypermalliksi, jonka voi lähettää asiakkaalleen iOS- tai Android-laitteella katseltavaksi. Loppukäyttäjät eli tyypillisesti suunnittelijan asiakkaat voivat ladata BIMx-mallien katseluohjelman ilmaiseksi myös PC- ja macOS-laitteisiin.


Järjestelmävaatimukset

ArchiCAD SE 2019 toimii 64-bittisessä ympäristössä (Windows 7, Mac OS 10.12 Sierra, Mac OS X 10.11 El Capitan tai uudemmat) ja hyödyntää kahta prosessoriydintä. Suosittelemme Windows 10, macOS 10.14 Mojave tai macOS 10.13 High Sierra.

Katso järjestelmävaatimukset

SE toimii CodeMeter-suojausmoduulilla tai ohjelmistopohjaisella suojauksella. Oletuksena se toimitetaan CodeMeter-suojausmoduulilla suojattuna versiona.

ArchiCAD SE 2019 avaa SE-versioilla 2006–2018 ja ArchiCAD 8.1 tai 9:llä tallennetut tiedostot. Vanhasta SE-versiosta voi siis siirtyä uusimpaan.


Hinnat

Katso tuotteiden hinnat hinnastosta.


Kysy lisää

Mari Suominen
040 831 6283
Iina Ormaa
050 304 8391
Jani Vesterinen
0400 833 311
Jani Kiviaho
050 582 6958
Hannu Mähönen
040 546 5262

Lisää

Suomenkielinen manuaali

Videotutoriaalit

Järjestelmävaatimukset

Aloituspohjat

BIMcomponents.com


Sivustomme käyttää evästeitä