Archicad 23

Archicad 23 – BIM in an instant

Uusi Archicad 23 on suunnittelijan työkalu, jonka avulla arkkitehtien ja rakennusalan suunnittelijoiden työprosessi on entistä tuottavampaa ja tehokkaampaa. Archicad 23 ottaa aimo askeleen kohti yhä kokonaisvaltaisempaa BIMiä. Edistyksen ytimessä ovat monipuolisempi mallinnus, suunnittelualojen tiivistyvä yhteistyö ja vaikuttava suorituskyky.

Archicad 23 -versio on tehokas ohjelmisto tietomallipohjaiseen suunnitteluun, koska se on lähtökohtaisesti suunniteltu tiimien ja pilvipalvelimien tarpeita ajatellen.

archicad 23

Uudet ominaisuudet

Archicad 23 tarjoaa merkittävimpinä ominaisuuksinaan uudistuneet Pilari- ja Palkkityökalut sekä täysin uuden jäsenen suunnittelutyökalujen rivistöön: Aukko-työkalun.

Palkki- ja Pilari-työkalut

Archicad 23 tuo mukanaan täysin uudistuneet Pilari- ja Palkki-työkalut. Uusi versio ottaa ison askeleen kohti palkkien ja pilareiden suunnittelun vapautta. Uudistukset eivät vaikuta ainoastaan mallinnettujen pilarien ja palkkien geometriaan, mutta myös tiedonhallintaan ja dokumentointiin.

Pilarista ja Palkista on uudistuksen myötä tullut järjestelmätyökaluja, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että pilareita ja palkkeja voi nyt pilkkoa eri segmentteihin, ja käyttää eri segmenteissä erilaisia asetuksia: segmenttikohtaisesti voi asettaa muun muassa poikkileikkauksen muodon, pintamateriaalin, liitoskulman ja valita, onko segmentti tasapaksu vai kapeneva. Myöskin Ominaisuudet ovat asetettavissa segmenttikohtaisesti. Segmentit ovat alielementtejä, joita voi erikseen selittää ja taulukoida.

Aukko-työkalu

Archicad 23 esittelee aivan uuden työkalun - Aukon. Aukon konseptissa on mietitty sen kahta eri käyttötarkoitusta - sekä arkkitehtonista että rakenteellista. Uuden aukko-työkalun avulla voit luoda aukkoja ja syvennyksiä. Yksittäinen aukko voi läpäistä useita mallin elementtejä.

Aukko syntyy yhdellä klikkauksella, ja aukkoon voi lisätä kohde-elementtejä - näin aukko ”kasvaa” syvyydeltään. Aukkoja voi tehdä seiniin, laattoihin, palkkeihin ja pintoihin. Näin aukkoja voi luoda vaikka koko talon läpi eikä niitä tarvitse enää tehdä erikseen jokaiseen kerrokseen. Näin esimerkiksi kerrostalon hissikuilun mallintaminen onnistuu kätevästi vain yhdellä aukko-elementillä!

Tämä nopeuttaa suunnitteluprosessia huomattavasti.

Uusi aloitusikkuna

Archicad 23:n myötä käynnistys-ikkuna on muuttunut täysin. Äskettäiset projektit ovat näkyvillä oletuksena isoina esikatselukuvakkeina. Kun viet kursorin kuvakkeen päälle, esikatselukuva vaihtelee projektin välilehtien välillä. Uusi käynnistysikkuna sallii nyt myös useamman projektin avaamisen kerralla.

Aloitusikkunan uudistuksen lisäksi Archicad 23:ssa on optimoitu suorituskykytekniikkaa projektin avauksessa. 23-versio siirtää kaikki valinnaiset, ”projektin avautumisen kannalta ei-akuutit” taustaprosessoinnit siihen vaiheeseen, kun käyttäjä on alkanut työskennellä - ja tekee niitä sitten hetken aikaa samanaikaisesti. Archicad 23 käynnistyy siis aikaisempia versioita huomattavasti nopeammin.

Suorituskyky

Parannuksia työskentelyn tehokkuudessa

Archicad ei enää tarkista eri resurssien tilaa projektia avattaessa. Näytölle ei siis ”hyppää” enää yhtäkään ikkunaa, vaan nyt voit tarkistaa uudesta Resurssikeskuksesta ovatko kirjastot, viitteet ja piirustukset ajan tasalla - silloin, kun sinulle sopii. Resurssikeskuksessa hallinnoidaan myös lisenssejä ja päivityksiä sekä tarkistetaan raportteja. Resurssikeskuksesta pääset napin painalluksella kunkin resurssin hallintapaneeliin.

Jos Archicad ei löydä käynnistäessään oikeaa ohjelmistoavainta paikallisesti tai verkosta, ja käyttäjä on kirjautuneena Archicadiin omalla GSID-tunnuksellaan, ohjelmisto lataa pilvestä automaattisesti oikean ohjelmistoavaimen, jolla Archicadin käynnistys onnistuu. Lisäksi käyttäjä voi helposti ladata ohjelmistoavaimen takaisin pilveen suoraan Archicadistä käynnistämättä lisenssien hallintatyökalua (License Manager Tool).

Myös navigointi projektin välilehtien välillä on nyt helpompaa kuin koskaan. Välilehtipalkin vasempaan laitaan on ilmestynyt painike, josta pääsee uuteen välilehtien yleiskatsaukseen. Uusi välilehden esikatseluikkuna ilmestyy, jos kursorin vie lepäämään välilehden päälle. Sen avulla voi nopeasti tarkistaa, onko avattava välilehti oikea. Välilehden latausta on myös optimoitu, joten työskentely on nyt entistä nopeampaa.

Visualisointi
Archicad 23-FIN sisältää uusimman Maxonin (R20) CineRender-renderöintimoottorin. Myös pintamateriaaliluetteloa on faceliftattu: tekstuurikuvia on uudistettu sekä niiden resoluutiota on parannettu roimasti. CineRenderillä saa nyt laadukkaampaa jälkeä – entistäkin nopeammin.

Tiedonhallinta
Archicad 23 on ensimmäinen versio, joka on tehty tukemaan sertifioitua IFC4-viitenäkymää. Uusi versio tukee IFC4-standardia sekä viennissä että tuonnissa, ja täyttää siten viimeisimmät IFC-laatustandardit.

Yhteentoimivuus

Archicad 23 -versiosta lähtien käyttäjät voivat määrittää maantieteellisiä sijaintitietoja Archicad-projektille. Nämä tiedot voidaan syöttää manuaalisesti Survey Point -asetuksissa (Geoviitekartta-välilehti). Tämä sijaintitieto voidaan luonnollisesti jakaa muiden osapuolten kanssa IFC-tiedonsiirrossa.


Järjestelmävaatimukset

Archicad 23 toimii 64-bittisessä ympäristössä. Suositellaan Windows 10, macOS 10.14 Mojave tai macOS 10.13 High Sierra -käyttöjärjestelmän käyttöä.

Lue lisää järjestelmävaatimuksista Graphisoftin sivuilta.


Linkit

Uusien ominaisuuksien vertailutaulukko: Archicad 23 ja vanhemmat versiot

Myös Graphisoftin sivulla voi seurata uusimpia uutisia Archicad 23:een liittyen.


Kysy lisää

Mari Suominen
mari@mad.fi
040 831 6283
Jani Vesterinen
jani@mad.fi
0400 833 311
Jani Kiviaho
jani.kiviaho@mad.fi
050 582 6958
Mikko Kyläkoski
mikko.kylakoski@mad.fi
040 142 0404

Sivustomme käyttää evästeitä